Správné uskladnění zeleniny

Zvyk je železná košile. Tato omílaná pravda platí i v případě uskladňování zeleniny. Pokud i vy po příchodu z trhu, obchodu či po sklizni zeleniny z vlastní zahrady odkládáte rajčata do lednice, tak děláte chybu. Podívejte se s námi na tipy, které vám pomohou uskladňovat zeleninu správně. Zelenina bude tak chutnější a déle vám vydrží.

Brambory

Potřebují suché, tmavé a chladnější místo. Na slunném místě totiž začínají brambory klíčit. Teplota by neměla klesnout pod 4 ° C, protože v chladu se bramborový škrob mění na cukr a brambory nabývají nasládlou chuť. Je ideální je skladovat ve sklepě.

Cibule a česnek

Potřebují suché a tmavé místo. Ideální teplota je pro ně okolo 10 ° C.

Pórek

Vyhovuje mu teplota okolo 0 ° C.

Mrkev

Ideální je ji skladovat ve sklepě a to v bedýnce s pískem.

Okurky

V případě okurek je třeba vyvarovat se plastovým kapsám. Skladování je ideální při pokojové teplotě.

Cuketa

Platí to co při okurkách. V lednici totiž cuketa ztrácí svou chuť.

Hlávkový salát

Můžeme ho vložit do přihrádky v chladničce, kterou vyložíme papírovým ubrouskem. V žádném případě neskladujeme v plastových sáčcích. Nevydrží dlouho, proto je ideální kupovat ho k okamžité konzumaci.

Rajčata

Rajčata je vhodné uskladnit při pokojové teplotě. V chladničce se totiž rychleji kazí a také ztrácejí chuť. Vhodná je miska, kterou nevystavujeme přímému slunečnímu světlu.

Chřest

Ideální je ji skladovat ve vlhké utěrce, do které zabalíme jejího konce a uskladníme v ledničce, kde by neměla být delší než dva dny. Také ji můžeme mít ve sklenici s vodou, do které jí ponoříme stopky.

Kukuřice

Nevydrží dlouho a je nejlepší ji zkonzumovat hned po zakoupení nebo nasbírání. Případně se může kukuřice zmrazit.

Brokolice

Skladujeme uzavřenou v plastové nádobě nebo kapse. Snažíme se ji čím dříve zkonzumovat, protože dlouho nevydrží a žloutne.

Paprika

Skladujeme v plastové dóze nebo kapse v chladničce. Kontrolujeme vlhkost a pokud se nám zdá, že jsou sáček nebo nádoba vlhké, tak k paprice vložíme papírový ubrousek.

Hrášek

Má krátkou trvanlivost. Vydrží maximálně 2 až 3 dny.

Zelí

Vhodným místem na její uskladnění je přihrádka v chladničce. Vydrží nám čerstvá i přes týdne.

Tip

Aby zelenina vydržela co nejdéle čerstvá je třeba ji oddělit od ovoce a zeleniny, které výrazně uvolňují plyn etylén. Tento plyn totiž urychluje zrání. Zeleninu a ovoce, proto zvlášť oddělujeme od banánů, jablek, hrušek, rajčat a papriky.