Kuchyně v číslech

Pohodlná kuchyně je prostorově funkčně uspořádána, osazena do správné výšky a má optimální vzdálenosti mezi jednotlivými zónami.

Ideální pracovní výška je pro každého kulináře individuální. Ta standardní se pohybuje v rozmezí 85 až 95 centimetrů. Praktické je mít varné centrum situované níže, abyste věděli lépe zkontrolovat průběh vaření a snadněji míchat pokrmy. Naopak, mycí centrum je lepší osadit výše, abyste při mytí nádobí pohodlně dosáhli na dno dřezu. Pravda však je, že v praxi se pracovní deska málokdy výškově člení.

Rozšířené možnosti

Klasická hloubka pracovní desky je 60 cm. S větší hloubkou, okolo 75 cm, získáte pracovní a odkládací prostor navíc. Do zadní části pracovní desky můžete zapustit výsuvné elektrické zásuvky, za skříňkami přivádět instalační vedení. V tomto případě mohou být horní skříňky osazeny nižší než běžných 50 až 70 cm od pracovní plochy. I když jsou doporučení, že vrch horních skříněk nemá přesáhnout 190 až 200 cm, v současnosti je oblíbené táhnout skříňky až po strop a na těžší přístupná místa odkládat málo používané věci.

Komfortní přístup

Nejčastěji využívaný nádobí, pomocníci a potraviny patří do snadno přístupných zásuvek bezprostředně pod pracovní deskou, do zásuvek v potravinových skříních a do první úrovně horních skříněk. Hřbet šetří umístění trouby a mikrovlnky ve výšce očí, netřeba se k nim shýbat. I vyšší osazená myčka se obsluhuje komfortnější. No myslete na to, že v malé kuchyni odkrojí vysoké skříňky se zabudovanými spotřebiči z pracovní plochy.

Na velikosti záleží

Optimální pracovní plocha mezi dřezem a varnou plochou dosahuje 90 cm. Méně volte pouze tehdy, pokud vás k tomu nutí omezený prostor. Raději upřednostněte dřez s menší odkapávací plochou, zvláště pokud plánujete používat myčku. Možností je využít samotný dřez jako pracovní plochu zakrytím deskou na krájení. Varná plocha a dřez nemají být ani příliš daleko od sebe, maximálně 150 cm.

Pracovní trojúhelník

Základní zóny, skladování, vaření a mytí, mají tvořit pracovní trojúhelník. Myšlená čára, která je spojuje, nemá přesáhnout 6 metrů a jednotlivé zóny mají být od sebe vzdáleny alespoň 90 cm. V první řadě se však řiďte vlastními potřebami: například, pro vás může být optimálnější umístit chladničku v komoře.

Rada

Potřebnou výšku pracovní desky zjistíte, pokud pokrčenými loket, a z výšky, ve které je předloktí, odečtete 10 až 15 cm.