Terina z králíka

Potřebujeme:

  • 1 kuchynsky upravený králík
  • 250 g uzené slaniny
  • 200 g libové teletiny
  • 1 starší housku
  • 3 vejce
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 40 g pistácií
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Na marinádu:

  • 6 bobulek jalovce
  • 500 ml polosuchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajovou lžičku celého pepře

Kromě toho:

  • 150 g tenkých plátků gazdovské slaniny

Postup:

  1. 1.Připravíme marinádu: Jalovcové bobule nahrubo rozdrtíme. Spolu s bobkovým listem a celým pepřem dáme do hrnce, zalijeme bílým vínem a přivedeme do varu. Pět až deset minut povaříme, potom odstavíme a necháme vychladnout.
  2. 2.Z králíka odstraníme záda a maso nakrájíme na velké kusy. Asi 75 g uzené slaniny si odložíme na později, zbytek slaniny is telecím masem nakrájíme na kostičky.
  3. 3.Nakrájenou slaninu, telecí a králičí maso a králičí hřbet dáme do misky a zalijeme vychladlou marinádou. Přikryté necháme v chladničce 1 až 2 dny marinovat, občas obrátíme.
  4. 4.Housku, ze které jsme odkrojily kůrku, ponoříme na 5 až 10 minut do vody, pak vymačkáme přebytečnou vodu. Pistácie posekáme.
  5. 5.Maso se slaninou vyjmeme z marinády a osušíme papírovou utěrkou. Hřbet z králíka odložíme na později. Slaninu, telecí a králičí maso a vytištěnou housku najemno umeleme v masovém mlýnku. Masovou směs ochutíme solí a pepřem. Vejce se smetanou rozšleháme, osolíme a opepříme. Přidáme do masové směsi a vše zpracujeme na homogenní masu. Nakonec přidáme posekané pistácie.
  6. 6.Troubu vyhřejeme na 180/160 ° C. Zbylou uzenou slaninu (75 g) nakrájíme na kostičky. Hranatou formu na paštiku vyložíme plátky gazdovské slaniny (pár plátků si odložíme na později) – na koncích by měly překrývat. Připravenou formu naplníme masovou směsí, přičemž do formy vložíme i králičí hřbet a zbylou nakrájenou uzenou slaninu. Směs na povrchu dohladka zarovnáme a přikryjeme zbylými plátky gazdovské slaniny. Naplněnou formu zakryjeme alobalem nebo poklopem.
  7. 7.Hluboký pečící plech naplníme horkou vodou, do které vložíme naplněnou formu masem. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 1,5 hodiny. Potom formu vyjmeme, odstraníme alobal a přebytečný tuk slijeme. Terinu necháme vychladnout ve formě, pak ji nakrájíme na plátky. Podáváme s křupavou bagetou a čerstvým salátem.