Muraj, známá také pod označením listové koření kari, stromeček kari nebo list kari, je opadavý strom, který roste přirozeně v Himalájích či na Srí Lance.
Muraj (Murraye koenigii)
Pěstuje se pro výrazně voňavé listy, které se sklízejí po celý rok. Chuť kari je směsí citronových tónů s jemně pikantním tónem s výrazným aroma, která dodává typickou chuť zejména indickým pokrmem.
Pěstování
Sehnat ji na našem trhu je však náročné, spíše než v prodejnách ji koupíte na internetu. Čerstvé listy se dají koupit v prodejnách se zdravou výživou nebo ve specializovaných asijských obchodech či na internetu. Sušené však nemají téměř žádnou aroma ani chuť. Proto se místo ní začerstva používá Helichrysum italicum, také nazývané kari.
Stromek kari přirozeně roste ve vlhkých lesích, u nás se pěstuje v květináči, abyste jej v zimě mohli chránit před mrazem. Minimální teplota v zimním období, kterou ještě zvládne, je 12 ° C, optimální teplota pro pěstování je 18 – 25 ° C na stanovišti chráněném před ostrým sluncem.
Použití
V Asii se listy používají také v léčitelství při zácpě nebo jakýchkoliv problémech s trávením. V kuchyni se hodí k masu, rybám, k plodům moře, ale také k luštěnin zahuštěné omáčky či k rýži.