Jak správně využít česnek

Někdo ho zbožňuje a jinému překáží. Řeč je o česneku, který má v české kuchyni neodmyslitelné místo.

Česnek je známý a oblíbený i pro své blahodárné účinky na zdraví. Naši předkové na něj nedali dopustit při různých neduhů.

Najdeme v něm vitamíny A, B, C a D. Má výrazné antibakteriální a antivirové účinky. Podporuje imunitní systém, pomáhá tělu rychleji se vypořádat s chorobami a zároveň je i dobrou prevencí.

Výjimečný alicin

Česnek je obecně známý jako účinné přírodní antibiotikum. Za úžasnou schopnost česneku porazit i takové bakterie, které jsou odolné vůči běžně užívaným antibiotikům, vděčíme látce s názvem Alicin. Alicin se však v česneku přímo nenachází. Nacházejí se v něm však látky, jejichž sloučením Alicin vznikne.

Pokud se česnek tepelně zpracuje dříve, než tento proces proběhne, vytoužené zdraví ze stroužků nezískáte. Teplem se enzymy potřebné pro vznik Alicinu zničí a to, co vám z česneku zůstane, je jeho aroma. Nejvhodnější je proto konzumace čerstvých a syrových stroužků.

Můžete si ho dopřát denně a to klidně i po dvou či třech stroužků. Pozor si však dejte tehdy, pokud máte nízký tlak, protože česnek umí tlak ještě více snížit. 

Aby si česnek zachoval léčivou sílu

Pokud chcete, aby byl však česnek zdravý i v připraveném jídle očistěte ho dostatečně brzy.

Předtím, než začnete vařit, rozmačkejte lusky česneku a připravte si je v předstihu. Zatímco se budete věnovat ostatním povinnostem v rozmačkaném česneku proběhnou potřebné reakce a vznikne žádaný Alicin. 

Díky tomuto jednoduchému triku si můžete posílit zdraví prostřednictvím chutného oběda či večeře, nejen konzumací syrového česneku.