Dovezené z Řecka: Lilková musaka s hovězím masem

Potřebujeme:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 až 3 lilky
  • 3 až 4 rajčata
  • 200 g parmezánu
  • 400 ml zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 200 ml bílého vína
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 2 lžíce čerstvých lístků oregana
  • špetka mleté ​​skořice
  • pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
  • olej

Postup:

  1. 1.Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Na suché pánvi opečeme z každé strany dozlatova.
  2. 2.Do téže pánve přidáme olej a prudce na něm opečeme mleté hovězí maso. Přidáváme ho po částech, aby se opiekli a nepustilo tekutinu. K téměř opečenému masu přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Krátce opečeme.
  3. 3.Přimícháme oloupaná rajčata nakrájené na kostičky, špetku mleté skořice, sůl a pepř.
  4. 4.Maso-rajčatovou směs zalijeme bílým vínem a za občasného míchání ho necháme téměř vyvařit.
  5. 5.Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme třetinu opečených lilku, na ni polovinu masové směsi. kterou posypeme asi třetinou nastrouhaného parmezánu a oreganem. Následuje vrstva lilku, masa a parmezánu. Poslední vrstvou jsou plátky lilku.
  6. 6.Troubu vyhřejeme na 180 ° C. V zakysané smetaně rozmícháme rozšlehaná vejce a nalijeme na vrstvy ve formě. Musaku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Pak povrch posypeme zbytkem parmezánu a pečeme ještě 5 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, protože musaka se konzumuje vlažná.