Potřebujeme:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 až 3 lilky
- 3 až 4 rajčata
- 200 g parmezánu
- 400 ml zakysané smetany
- 2 vejce
- 200 ml bílého vína
- 1 cibule
- 1 česnek
- 2 lžíce čerstvých lístků oregana
- špetka mleté skořice
- pepř
- sůl
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
- olej
Postup:
- 1.Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Na suché pánvi opečeme z každé strany dozlatova.
- 2.Do téže pánve přidáme olej a prudce na něm opečeme mleté hovězí maso. Přidáváme ho po částech, aby se opiekli a nepustilo tekutinu. K téměř opečenému masu přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Krátce opečeme.
- 3.Přimícháme oloupaná rajčata nakrájené na kostičky, špetku mleté skořice, sůl a pepř.
- 4.Maso-rajčatovou směs zalijeme bílým vínem a za občasného míchání ho necháme téměř vyvařit.
- 5.Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme třetinu opečených lilku, na ni polovinu masové směsi. kterou posypeme asi třetinou nastrouhaného parmezánu a oreganem. Následuje vrstva lilku, masa a parmezánu. Poslední vrstvou jsou plátky lilku.
- 6.Troubu vyhřejeme na 180 ° C. V zakysané smetaně rozmícháme rozšlehaná vejce a nalijeme na vrstvy ve formě. Musaku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Pak povrch posypeme zbytkem parmezánu a pečeme ještě 5 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, protože musaka se konzumuje vlažná.