Boršč

Potřebujeme:

  • 2 velké cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 menší kedluben
  • 5 brambor
  • 1 rajský protlak
  • 2 celé stroužky česneku
  • 1 hlávku zelí
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 1 červenou řepu
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového masa
  • 1,2 – 1,5 l vývaru
  • sůl
  • celou kmín
  • vegetu
  • pepř
  • 1 – 2 lžičky octa
  • kysanou smetanu na ozdobení

Postup:

  1. 1.Oloupané cibule posekáme nadrobno. Nahrubo nastrouháme mrkev, petržel a kedluben. Zelí s kapustou pokrájíme na nudličky. V misce zeleninu spolu smícháme, posolíme, posypeme celým kmínem a necháme 15 minut odstát.
  2. 2.Pak ji přendáme do většího hrnce, přilijeme litr vývaru, přidáme nakrájenou červenou řepu, celé stroužky česneku, rajčatový protlak a na mírném ohni pomalu vaříme. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky a po 30 minutách vaření přidáme do hrnce. Podle potřeby přiléváme zbylý vývar a spolu vaříme do změknutí.
  3. 3.Hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kousky. Do osolené vody dáme vařit nejdříve hovězí maso. Asi v polovině vaření přidáme nakrájené vepřové maso a vaříme do změknutí. Uvařenou zeleninu ochutíme vegetou, pepřem, přidáme kousky uvařeného masa a spolu krátce povaříme. Na závěr můžeme podle potřeby ochutit octem a jednotlivé porce ozdobit zakysanou smetanou.