5 profesionálních triků pro pěstitele začátečníky: Jak na skalku?

Dnes znovu potěšíme vášnivé zahrádkáře. Vytvoříme si krásnou skalku.

Pokud jste pěstitel začátečník, určitě se nebudete hrnout do propracovaných, velkých projektů, kde vaše skalka bude velká 20 m2, ale sáhnete po menší, stále sympatické formě. To je první z rad, kterou dostanete od profesionálního zahradního architekta – méně je někdy více, nepřeceňujte své síly. A my přidáváme pár dalších užitečných rad zejména pro ty, kteří nad skalkou stále uvažují, ale ještě se k jejímu vytvoření nedostali.

1. Připravte její místo

Nejkrásnější je, když skalka přirozeně „padá“, protože tak vytváří obraz jakéhosi kvetoucího vodopádu a proto pokud spád ve své zahradě nemáte, jednoduše si ho vytvořte. Ideálně v slunném rohu, u schodů nebo plotu.

2. Na papíře

Po tom, jak máte jasné, kde ve vaší zahradě bude skalka nacházet, je užitečné nastínit si její požadovaný vzhled. Podle toho budete vědět, jak velké ústřední kameny budete potřebovat, kolik rostlin využijete, zda zůstane místo i na nějakou tu dekoraci a podobně. Taková předpříprava vám pomůže i při stanovení budgetu a jeho následném dodržení.

3. Variace

Přirozeně, že je nejkrásnější, když se skalka skládá z několika velikostí a tvarů kamenů, které udávají její celkový vzhled. Zapomenout netřeba ani na dostatečně velké mezery připravené pro ty nejkrásnější skalničky.

4. Ta správná výživa

Snad nejdůležitější součástí skalky je ta správná zemina. Postarejte se o to, aby byla dostatečně výživná, ale postačí několik centimetrů písku a klasická rašelina. Příliš prosycena půda by se totiž mohla odrazit na nepříliš šťastných rostlinkách, které výživy velké množství nepotřebují a jsou relativně odolné.

5. To nejkrásnější nakonec

Ideální volbou rostlin vhodných do skalničky jsou ty, které jsou ty druhy, které dobře zvládají občasné sucho a jejich původ je vysokohorský. Jsou to například hvězdnice alpská, hřebíček, rozchodník, oblíbený flox, koniklec, kosatce, samozřejmě sukulenty všech tvarů, ale i mateřídouška nebo šalvěj.