Thajská pikantní kokosová polévka

Potřebujeme:

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 stonek citronové trávy nasekané na kousky dlouhé přibližně 1 cm
  • 2 lžičky zelené kari pasty
  • 1 až 2 lžičky chilli pasty
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 plechovky kokosového mléka
  • 200 g hub šitake
  • 200 g předvařených plátků kuřecích prsou
  • 1 až 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • sůl
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • nasekaná čerstvá chilli paprička (nemusí být)

Postup:

  1. 1.Ve velkém hrnci rozehřejeme na mírném ohni olej. Přidáme zázvor, citronovou trávu, kari a chilli pastu. Na rozpáleném oleji mícháme asi minutu. Za stálého míchání pomalu přilijeme kuřecí vývar. Přidáme lžíci třtinového cukru a vaříme 15 minut.
  2. 2.Do menšího hrnce dáme kokosové mléko. Vložíme do něj opláchnuté houby nakrájené na plátky. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, dokud houby nezměknou.
  3. 3.Převařená kokosové mléko s houbami vlijeme do hrnce s vývarem. Přidáme předvařené kuřecí prsa a spolu vaříme 7 až 10 minut. Nakonec ochutíme solí, limetovou šťávou a posypeme nasekaným koriandrem. V případě pikantnější verze můžeme polévku posypat čerstvou chilli papričkou.