Oplatky s klobásou z bramborového kynutého těsta

Potřebujeme:

Na kvásek:

  • 1 kostku droždí
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • 1 lžíci mouky
  • 100 ml vlažného mléka

Na těsto:

  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 175 g uvařených brambor
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 75 ml oleje
  • 150 g uvařené pikantní klobásy
  • 1 lžíci rozpuštěného sádla na potření

Postup:

  1. 1.Z droždí, cukru, mouky a mléka připravíme kvásek.
  2. 2.Na desce smícháme hrubou a polohrubou mouku, přidáme najemno nastrouhané brambory, sůl, vejce, olej, vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zapracujeme na kostičky nakrájenou klobásu. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.
  3. 3.Troubu vyhřejeme na 200 ° C. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrájíme kolečka o průměru 10 cm. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme ještě 10 minut kynout, pak vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 12 minut. Po upečení oplatky pomastíme mastí.