Rajčata pro zdraví: Významně snižují riziko rakoviny prostaty i cholesterol

Rajčata, rajčata, rajčata … Každý jejich volá jinak, ale jen málokomu nechutnají. Obsahují množství látek prospěšných zdraví a možnosti jejich využití jsou skutečně různorodé.

V zralých plodech se nacházejí významné biologicky účinné látky, které mají antioxidační vlastnosti. Na rozdíl od jiné zeleniny, kterou se doporučuje konzumovat čerstvou, při rajčatech je to naopak. Při krátké tepelné úpravě, například během dušení s přídavkem tuku, se uvolňuje vázaný lykopen, který se lépe vstřebává. Několik studie potvrdily, že statisticky významně snižuje riziko rakoviny prostaty, plic a žaludku, pozitivní účinky se projevují při snižování hladiny celkového cholesterolu. Pravidelná konzumace rajčatového jídel může významně přispět ke snižování kardiovaskulárního rizika.

Naplňte je

Zatímco plněná paprika je kulinářská klasika, rajčata se plní jen zřídka. Důvodem je hlavně fakt, že plody většinou nejsou dostatečně velké, obsahují hodně šťávy a při tepelné úpravě se scvrkávají nebo praskají. Nic z toho však neplatí, pokud si dopestujte rajče speciálně určený k plnění ‚Striped Stuffer‘. Víceméně hranaté plody v zapékací míse pěkně stojí, nepadají. Po vyjmutí středu se semeny získáte originální chutný obal s pevnými masitými stěnami. Naplňte ho klasickou masovou či sýrovou nádivkou nebo ochucenou rýží s houbami a dejte zapéct.

Na omáčky a kečupy

Pokud si chcete připravit chutnou rajskou omáčku, polévku, kečup, protlak nebo méně tradiční rajský džem, vybírejte méně šťavnaté odrůdy s větším podílem dužiny, jako je například ‚andi Cornue‘ či ‚Hugo‘ (takzvané paprikové rajčata) nebo již zmíněná ‚Striped Stuffer ‚. Ideální jsou prakticky všechny keříčková odrůdy takzvaných švestkových rajčete.

Usušte je

I doma si můžete připravit sušené rajčata. Jde to i bez originální sušičky, ačkoli s ní to bude mnohem rychleji. Z praktického hlediska jsou lepší méně šťavnaté odrůdy, proto můžete využít ty, které jsou vhodné pro přípravu kečupů s pevnější slupkou. I po usušení bude pěknou barvou vynikat odrůda ‚Šejk‘. Sušit třeba dobře vyzrálé, ale nepřezrálé plody. Větší je nejlepší nakrájet na plátky, datlové stačí překrojit na polovinu. Pokud použijete troubu, sušte je pomalu asi při 65 ° C a pootevřených dvířkách. Během horkého léta poměrně rychle uschnou i rozložené na sítech na slunci.

Po vychladnutí můžete usušené rajčata uzavřít do nádoby a uskladnit na suché, tmavé místo nebo naložit do olivového oleje a česneku či bylinek podle své chuti.

 

Může vás zajímat

Napsat komentář