Plevel, který je chutný i léčivý

Není plevel jako plevel. Některé rostliny, které ve své zahradě považujete za nepřítele, vám mohou pomoci. Jako prostředek na jarní detox, tak i při pěstování kulturních plodin. Které vyzkoušíte?

Čekanka obecná

(Cichorium intybus)
Roste na polích, na rumištích, na loukách a někdy zavítá i do pořádně zaplevelení zahrady. Kořeny čekanky můžete vařit a konzumovat jako zeleninu. Upražená nahrazují kávu. Terapeutické vlastnosti této byliny zahrnují podporu chuti k jídlu, zlepšují trávení, květy se ve formě záparu využívají i na oční problémy. Čekanku poznáte ji jednoduše podle modrých květů.

Violka vonná

(Viola odorata)
Znáte fialkový med? Naše babičky kdysi vyráběly léčivý zázrak proti kašli právě z kvítků fialky. Květiny můžete kandovat v cukru nebo jimi ozdobit koláče. Nepřežeňte to však s jejich množstvím. Najdete ji v listnatých lesích, v parcích i v trávníku, jako nežádoucí plevel.

pampeliška lékařská

(Taraxacum officinale)
Listy do salátu, kořeny do polévky, květy do medu. Pampelišku lékařskou zužitkujete celou. Buďte však opatrní, patří k alergenům. Obsahuje vitamin C a v kombinaci s medem je ideálním pomocníkem při chřipce. Pampeliškové listy chutnají výborně v zeleninovém salátu a přirozeně pročistí organismus.

Kokoška pastuší tobolka

(Capsella bursa pastoris L.)
Její název vznikl podle trojúhelníkového tvaru plodů, které připomínají pastýřskou tašku. Tato nenápadná rostlina s drobnými bílými kvítky se objevuje od časného jara až do podzimu. Kvetoucí nať se používá na ekzémy i na pročištění těla při problémech s močovými cestami. Při jejím používání však buďte opatrní, ve vyšších dávkách je nebezpečná.

Šrucha zeleninová

(Portulaca oleracea)
Máte v zahradě písčitou půdu? Pravděpodobně jste již narazili na plevel s masitými poléhavými stonky načervenalé barvy. Přirozeně chrání půdu před erozí a vyschnutím, výborně odolává suchu a těžko se jí zbavíte. Málokdo však ví, že tato jednoletá má využití i v kuchyni jako listová zelenina. Semínka vysévejte od května do srpna přímo na záhon a z mladých listů si do šesti týdnů můžete pochutnat na zdravém salátu.

Může vás zajímat

Napsat komentář