Několik rad a tipů na zdravé grilování v letní zahradě

Zahradní grilování mají rádi snad v každé rodině. Při zdravotních rizicích, jaké tento typ přípravy jídla přináší, je však dobré dodržovat pár zásad, abyste nestrávili noc s bolestmi břicha.

Grilovačka může být ohleduplná k našemu zdraví a zároveň příjemná, bez zbytečných stresů. Nabízíme vám několik tipů, jak na to.

Před zahájením grilování

• Gril před prvním použitím třeba vypálit, maso se pak nebude lepit na rošt.
•  Jídlo potřete olejem velmi zlehka, použijte například peříčko. Přebytek tuku by mohl vzplanout a uvolnit z uhlí škodlivé látky.
•  Rozpalte gril na dostatečnou teplotu, aby maso „syčel“.
•  Potraviny před grilováním rozmrazte a nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se propekly rovnoměrně.

Během grilování

•  Maso během grilování nepropichujte vidličkou, jinak z něj vyteče veškerá šťáva a bude suché. Steaky byste tak pokazili. Použijte raději speciální nářadí na grilování – kleště a obracečky.
•  Na ryby či klobásky můžete použít speciální držáky.
•  Pokud nemáte chuť vysloveně na steaky, grilujte raději tenčí a hubenější kusy masa, které se dobře propečou.
•  Používejte odlišné nástroje na syrové a na tepelně opracované maso, zabráníte tak přenášení choroboplodných zárodků.
•  Teplotu uvnitř i na povrchu masa můžete kontrolovat teploměrem, který je určen právě na to.

Po grilování

•  Žhavý gril nikdy nezhasínajte vodou, mohl by popraskat. Vyzkoušejte grily se systémem QuickStart a QuickStop, které je rozpálí a zhasnou za několik sekund.
•  K čištění grilu nepoužívejte Jaro, ale speciální přípravek. Potraviny budou připékat, pokud odstraníme povlak, který se předešlým použitím vytvořil.
•  Uhlí nechte dohořet pod dozorem, plyn odpojte a elektřinu vypněte.
•  Uschovejte gril v místnosti a pokud se to nedá, přikryjte ho alespoň igelitovým obalem.

Tip na šikovný gril na stůl

Zajímavým řešením může být designový kousek v podobě stolního grilu. Takový typ grilu zabírá minimum prostoru, grilování si vychutnáte na balkoně či terase a rovnou na stole. Tento přístroj se prodává spolu se silikonovou podložkou, startovací soupravou gelového žháře a dřevěného uhlí. Najdete ho například u prodejce Mountfield .

Tip na grilovaný hermelín

Potěšte své blízké něčím méně tradičním a zkuste jim připravit třeba grilovaný plísňový sýr. Pohodlným řešením je například balení Královská grilovačka, kde najdete kromě sýra i chuťově vyváženou kořenící směs.
•  Rozmíchejte v misce za čtvrt hrnku oleje spolu s polovinou lžíce koření;
•  Sýr v připravené směsi obalte;
•  Vložte pak sýr do alobalu a zabalte ho tak, aby nevytekl;
•  Opečte ho na rozehřátém grilu 5-10 minut z každé strany;
•  Takto připravený plísňový sýr doporučujeme podávat s čerstvým pečivem a se zeleninou, případně s brusinkovou omáčkou a sklenkou červeného vína.