Jak správně sušit citrusy

Provoňte svůj domov sváteční vůní citrusů. Pokud si dáte trošku námahy získáte vynikající přírodní materiál na výrobu originálních aromatických ozdob.

Sušit můžete již tradičně pomeranče a citrony, ale také je můžete oživit ještě io pěknou zelenou barvu limetek.

Jak na to? 

Sušení v troubě 

Citrusy nařežte na plátky o tloušťce asi 0,4 až 0,5 cm. Plech na pečení vystelte pečícím papírem a poklademe plátky citrusů. Ty pak vložte do trouby, která je vyhřátá na 80 ° C. Citrusy v ní sušte asi 4 až 5 hodin podle potřeby. Je důležité, abyste je během této doby sušení pravidelně otáčely a kontrolovali zda se nepálí.

Sušení na radiátoru 

Plátky můžete navléci na provázek a pověsit nad radiátor. Při tomto způsobu se však zvyknou trochu poskrúcať. Nádherně však provoní prostor a už při sušení působí jako půvabná dekorace.

Sušení v sušičce 

Viz návod, který je konkrétně pro váš typ sušičky a podle něj se řiďte.

Sušení nad krbem

Citrusy můžete sušit i nad krbem. Stačí, když je nakrájíte na plátky a ty navléknete na provázek, který umístíte nad krb. Jedinou nevýhodou je, že plátky citrusů se takto zkroutí.

TIP

Sušené plátky pomeranče, citronu či limetky můžete využít i do čaje. Avšak v takovém případě doporučujeme použít vlastní vypěstované ovoce nebo alespoň ovoce v bio kvalitě, protože se citrusy suší spolu s kůrou.